نوروز از گذشته تا امروز همواره با آیینهای مختلفی همراه بوده است؛ سنتهایی که گاه میان مردم ایران فرهنگی مشترک است و گاه مختص به یک ناحیه و منطقهای خاص.
از دوران کهن تا امروز در ایران جشنها و آیینهای بیشماری برپا شده است که بسیاری از آنها در گذر زمان به فراموشی سپرده شدهاند، اما با همه تاریخ پر فراز و نشیب ایران، با وجود چندین شکست تاریخی و چیرگی بیگانگان بر ایران و هجوم اسکندر، تازیها، مغولها و دیگر بیگانگان نوروز همواره پایدار مانده و اکنون نمادی برای ایستادگی، آزادی و خردمندی ملتی است که میتوان بر او ستم کرد اما هویت فرهنگی و سنتهای مردمش را نمیتوان گرفت.
نوروز از گذشته تا امروز همواره با آیینها و سنتهای مختلفی همراه بوده است؛ سنتهایی که گاه میان مردم ایران فرهنگی مشترک است و گاه مختص به یک ناحیه و منطقهای خاص، با این همه، این ایام همواره برای ایرانیها نمادی از زندگی، نوزایی و شکفتگی بوده است، از جمله آیینهای مشترک میان تمام اقوام ایرانی، سفره هفت سین است که با گذر ایام، همچنان پای ثابت سفرههای ایرانی در لحظه تحویل سال است.
امیراسماعیل آذر، پژوهشگر، در گفتوگویی با تسنیم، ریشه این سنت را اینطور توضیح داد: آداب و رسوم مربوط به نوروز جزو آیینهای فولکلور ایرانیهاست که از گذشته وجود داشته است، اما از زمان صفویه حضور آنها را در ادبیات فارسی شاهد هستیم. اوج پرداختن به این موضوعات در دوره قاجار است؛ و این موضوع هم نشئتگرفته از نگاه غربیها به آداب و فرهنگ ایرانیهاست. سیاحان بسیاری در این دوران از غرب وارد ایران شدند و شروع به نوشتن درباره فرهنگ و آداب و رسوم ایرانیها کردند، اکثر این نقلقولها از 200 سال پیش شروع شده است.
بهگفته او؛ برای این موضوع هم نقلقولهای متعددی وجود دارد، گفته میشود که در زمانهای گذشته سینیای از چین وارد ایران شد که در آن هفت گودی وجود داشت و در هرکدام از این گودیها، یک عنصر و چون این سینی به هفت قسمت تقسیم شده بود، به «هفت سین» معروف شد، این یک نقل قول است، اما در واقع اینکه چرا به «هفت سین»، «هفت سین» اطلاق میشود نه «هفت شین» کسی نمیداند. با وجود این، میتوان درباره پیشینه هرکدام از اجزای هفت سین صحبت کرد؛ مثلاً سکه که تاریخ پیدایش آن کموبیش مشخص است، برای آرزوی سالی پررونق در «هفت سین» گذاشته میشود، یا درباره «سبزه» نیز نقلقولهایی وجود دارد؛ مثلاً اینکه کسبوکار کشاورز رونق داشته باشد.
برخی از پژوهشگران بر این نکته تأکید دارند که تاریخ دقیق ورود هفت سین به مراسم نوروزی بهطور دقیق مشخص نیست اما یکی از قدیمیترین اسنادی که نشانگر نماد هفت سین است مطلبی است که ابوریحان بیرونی در آثار الباقیه بیان کرده است: «چون جمشید بر اهریمن که راه خیر و برکت و باران و سبزشدن گیاه را گرفته بود، پیروز شد و دوباره باران باریدن گرفت و گیاهان سبز شدند، مردم گفتند روز نو (یعنی روز نوین و دورهای تازه) آمده است، پس هر کسی ظرفی جو کاشت و مردم در روز نوروز در هفت طرح، هفت نوع غله کاشتند و سبز کردند.»
یکی دیگر از منابع کهنی که به هفت سین اشاره کرده «المحاسن و الاضداد» جاحظ است، در این کتاب آمده است که ساسانیان در نوروز هفت دانه را بر هفت ستون میکاشتند یا نانی میپختند از هفت غله مختلف.
منبع:
https://www.behance.net/emirnorris
https://www.dermandar.com/user/EmirNorris55/
https://www.ted.com/profiles/47560239
https://www.giveffect.com/users/1515162-emir-norris
https://substack.com/@emirnorris
https://bbarlock.com/index.php/User:EmirNorris55
https://disqus.com/by/emirnorris55/about/
https://gravatar.com/scrumptiouspost665dec8711
https://flipboard.com/@emirnorris/bc-game-mv8subt6y
https://www.kickstarter.com/profile/1450344437/about
http://onlineboxing.net/jforum/user/profile/306123.page
https://pixabay.com/users/emirnorris55-45534222/
https://bn.quora.com/profile/EmirNorris55
https://gitlab.pavlovia.org/EmirNorris55
https://stackoverflow.com/users/26895014/user26895014
https://www.zazzle.com/mbr/238785759015261068
https://www.wattpad.com/user/EmirNorris55
http://1ctv.cn/home.php?mod=space&uid=2960513
https://emirnorris55.livejournal.com/profile/
https://www.mixcloud.com/EmirNorris55/
https://pastebin.com/u/EmirNorris55
- پنجشنبه ۳۰ اسفند ۰۳ ۱۲:۰۹ ۴ بازديد
- ۰ نظر